Voordat je gaat solliciteren, wil je natuurlijk eerst weten wat je eigenlijk wilt doen. Wij helpen je daarbij graag. Bijvoorbeeld met tips. Maar je kunt zelf ook vacatures vergelijken om te ontdekken wat bij je past. Of vergelijk eens alle verschillende bijbaantjes die je hebt gehad om uit te zoeken wat je wel en niet leuk vindt.

Ontdek wat je leuk vindt

Bijbaantjes kunnen je helpen om uit te vinden waarvan jij energie krijgt. Merk je bijvoorbeeld dat je het leuk vindt om anderen te motiveren en op hun gemak te stellen? Dan is een leidinggevende functie misschien wel wat voor jou. Je kunt ook vacatures verzamelen en daarin onderstrepen wat je leuk vindt. Of vraag jezelf eens af wat je zou doen als geld geen rol speelt. Zo ontdek je beetje bij beetje welke baan bij jou past.

Welke baan past bij jou?

Sommige mensen weten precies wat voor werk ze willen doen. Maar wat als je dat nog niet weet? Dan helpen wij je graag om te ontdekken wat leuk werk voor jou is.

Neem de tijd om te onderzoeken wat je leuk vindt

Neem de tijd om te onderzoeken wat je leuk vindt. Dan is de kans groter dat je een baan vindt die bij je past. Kijk bijvoorbeeld eens terug op verschillende bijbaantjes die je hebt gehad en ontdek wat je wel en niet leuk vond aan ieder baantje. Waar heb je plezier aan beleeft en wat geeft je energie? Heb je graag veel mensen om je heen of ben je liever lekker creatief bezig? Stel je anderen graag op hun gemak? Misschien wil je dan wel leidinggeven. Vraag ook eens in je omgeving wat mensen jou het beste zien doen. Daar leer je veel van!

Vergelijk vacatures

Vergelijk vacatures en onderstreep de woorden die jou aanspreken. Zo ontdek je welke vacature het beste bij je past. Die heeft namelijk de meeste onderstreepte woorden. Dit kun je natuurlijk ook doen door van elke bijbaan die je ooit had op te schrijven wat er leuk aan was en wat juist niet.

Wat zou je doen als geld niet belangrijk is?

Een goede manier om te ontdekken wat je leuk vindt, is je afvragen wat je zou doen als geld geen rol speelt. Reis je dan de hele wereld af en help je mensen in ontwikkelingslanden? Of ben je schrijver of juist schilder? Probeer vervolgens te bedenken hoe je deze droom zoveel mogelijk kan realiseren binnen een baan.

Willen en kunnen

Er moet natuurlijk een verband zijn tussen wat je wilt en wat je kunt. Maak daarom een lijstje van wat je graag wilt doen. Schrijf ernaast wat je allemaal goed kan. Geef vervolgens met lijntjes aan welke kwaliteiten bij welke activiteit horen. De activiteit waar de meeste lijntjes naar toe gaan, past het beste bij jou.

Ontdek welk bedrijf bij jou past

Als je weet wat voor werk je graag zou doen, dan kun je kijken bij wat voor soort bedrijf je dat wilt doen. Wil je graag werken bij een klein bedrijf waar je iedereen kent? Of vind je het belangrijk dat een bedrijf duurzaam werkt? Door daarover na te denken, kom je erachter bij wat voor soort bedrijfscultuur jij je prettig voelt.

Bedrijfscultuur

De sfeer van een bedrijf bepaalt natuurlijk of jij je lekker voelt in dat bedrijf. Daarom kan een bedrijf dat dezelfde producten maakt als een ander bedrijf toch een hele andere bedrijfscultuur hebben. Het is dus fijn als je weet waarbij jij je prettig voelt. Want dan kun je kiezen voor een bedrijf waarin jij het beste tot je recht komt!

Werken bij een groot of een klein bedrijf?

Heel bepalend voor de bedrijfssfeer, is de grootte van een bedrijf. Werk jij graag bij een groot bedrijf? Dat betekent vaak meer doorgroeimogelijkheden. Maar ook dat je niet iedereen bij naam kent. Als jou dat vervelend lijkt, past een klein bedrijf misschien beter bij je. En zo zijn er veel dingen waarvan je je moet afvragen of die goed bij je passen.

Checklist voor een bedrijf dat bij jou past

De checklist hieronder helpt je om uit te vinden wat voor soort bedrijf bij jou past. Waar moet je op letten bij een bedrijf en pas jij daarbij? Laat deze lijst ook door een goede vriend of vriendin invullen en vergelijk jullie antwoorden.

 • Wat doet het bedrijf? Wil het bedrijf de beste zijn in wat ze doen? Denk jij dat ze dat kunnen?
 • Is het een modern bedrijf? Is alles goed geregeld?
 • Leidinggeven en besluiten nemen: Wat vind jij een prettige manier van leidinggeven? Hou je van overleggen met je leidinggevende? Of vind je het fijn als diegene juist streng en duidelijk is? Mag je je mening geven in het bedrijf?
 • Communicatie: Hoe geven medewerkers mededelingen door? Doen ze dat persoonlijk of via de e-mail?
 • Resultaat: Is er een grote werkdruk? Is het werk makkelijk of moeilijk?
 • Beloning binnen de organisatie: Weten medewerkers van elkaar hoeveel zij verdienen of is dat geheim? Is de beloning redelijk en eerlijk?
 • Personeel en organisatie: Is er ruimte en aandacht voor jou als persoon? Hoe zijn de andere mensen die er werken?
 • Maatschappij: Steunt het bedrijf aan goede doelen? Is er aandacht voor het milieu?
 • Veiligheid: Zijn er anderen die jouw baan graag willen hebben? Is er concurrentie op de werkvloer? Helpt iedereen elkaar?

Ontdek jouw rol in een team

Binnen een bedrijf werk je ook vaak in een team. Daarom is het ook goed om te weten welke rol jij binnen zo’n team inneemt. Ben je goed in leidinggeven? Of los jij liever problemen op? De negen teamrollen van Belbin kunnen je veel over jezelf leren.

Wat is jouw rol in een team?

Tijdens je opleiding heb je vast wel eens met een groep moeten werken. Dan merk je dat iedereen iets anders bijdraagt aan het groepsproces. In projecten op je werk komt dit terug. Sommige mensen zijn goed in dingen bedenken, anderen zijn beter in leidinggeven of plannen. Als je van jezelf weet waar je goed in bent, weet je ook welke rol binnen een team bij je past. En waar je jezelf nog in kunt verbeteren.

Teamrollen Belbin

Het is interessant om te bekijken welke rol jij op je neemt in een team. Hoe kom jij over op je teamgenoten? En welke rol past het beste bij jou? De Britse wetenschapper Belbin deed veel onderzoek naar hoe dat werkt. Hij ontwikkelde de negen ‘teamrollen van Belbin’. Tijdens speciale cursussen kun je leren welke rol je inneemt binnen een team.

Welk type teamspeler ben jij?

Hieronder zie je een lijst van de negen teamrollen van Belbin. Herken jij je in de steekwoorden? Lees dan meer over jouw teambijdrage, valkuilen en hoe mensen het beste met jou om kunnen gaan.

 1. de bedrijfsman: nuchter , ordelijk en doelmatig, goed in het vorm geven van een plan.
 2. de brononderzoeker: nieuwsgierig, extravert, verkennend, inbrengen en verbinden van ideeën.
 3. de plant: introvert en eigenzinnig, voornaamste bron van vernieuwing, inspiratie.
 4. de monitor: verstandig en voorzichtig, weloverwogen analyse van problemen.
 5. de vormer: gepassioneerd, prestatiedrang, anderen in beweging brengen.
 6. de voorzitter: extravert, ruimdenkend, natuurlijke coördinator, neus voor ieders talent.
 7. de zorgdrager: waakzaam, oog voor detail, hang naar perfectie en bewaakt de kwaliteit.
 8. de groepswerker: gevoelige sociale antenne, communicatieve souplesse, integrerende rol.
 9. de specialist: stille, standvastige solist, toegewijd vakman, weet heel veel van weinig.