Tablet-nek, iPad-schouder, WhatsApp-vinger?

RSI is een serieus probleem. Herhalende, statische bewegingen zijn killing voor ons bewegingsapparaat. Op de Internationale RSI-dag was er nog eens extra extra aandacht voor. Want goede voorlichting voorkomt een hoop ellende.

 

RSI staat voor Repetitive Strain Injury. De aandoening is het gevolg van veelvuldige repetitieve handelingen. Door werken aan de pc. Maar ook musici, slagers, postbodes, kappers, caissières en mensen achter de lopende band behoren tot de risicogroepen.

Gebogen hoofd is zware belasting

Met de opkomst van mobiele apparatuur is RSI intussen ook thuis een serieus probleem aan het worden. Veel mensen hebben last van klachten aan nek, armen of schouders, hoofdpijn en vermoeide nek- of schouderspieren door gebruik van smartphone, tablet of e-Reader. De oorzaak ligt in een langdurig dezelfde, niet-ergonomische houdingen. Het voorovergebogen hoofd is een zware belasting. Maar ook de repeterende bewegingen van swipen, scrollen en typen kunnen problemen veroorzaken. Hallo rsi, welkom tablet-nek, iPad-schouder en WhatsApp-vinger!

Doordat de klachten zich steeds meer hebben uitgebreid van puur werkgerelateerd naar de privésfeer, lopen niet alleen volwassenen een risico. Inmiddels maken (heel) jonge kinderen, scholieren en studenten steeds intensiever gebruik van tablet of smartphone. Daarmee krijgt RSI als aandoening van het bewegingsapparaat er een zwik potentiële risicogroepen bij.

Neem beginnende klachten serieus

Neem beginnende RSI-klachten serieus, want de symptomen en pijn kunnen steeds erger worden. Klachten voorkomen is nog beter, natuurlijk. Vast al (deels) bekend, maar toch nog maar eens de belangrijkste tips op een rij:

 

bron: hr base